onsdag 27 januari 2010

Minus ett plus minus ett blev plötsligt plus ett.

- "Beskedet om SAAB-affären är glädjande för alla oss som har trott på och kämpat för svensk fordonsindustri. Det var tur att ingen lyssnade på Maud Olofsson när hon sade att man skulle tillverka annat än bilar i Trollhättan. Nu kommer det att byggas bilar i Trollhättan också framöver. Det är vi många som gläds över", säger Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth
Man är verkligen glad för att de SAAB-anställda kan behålla sina jobb, glad för att de och kommunledningen inte förlorade hoppet och trodde på sig själva. Många av oss trodde inte att det skulle hända, att SAAB skulle bli kvar, framför allt pga. alla negativa signaler som regeringen hade skickat. De ville inte stödja, de sa att staten inte skulle börja att sälja bilar eller tillverkar bilar, de sade att de var rädda om skattebetalarnas pengar. De kunde inte tänka sig att rädda ett företag som hade haft förlust i nästan tjugo år. Vi kommer väl ihåg allt detta nu när Maud har blivit näst intill hjälteförklarad av media för att "hon har räddat SAAB". Idag satt hon i en tv-soffa och pratade stolt om affären mellan SAAB och Spyker och sa att regeringen har varit med hela tiden och stöttat SAAB - hyckleri säger jag bara. En regeringen som denna kan kalla sig populistisk eftersom det är precis vad de är.
Ekonomikommentatorn Peter Rawet beskrev i morse, i SVTs program "Gomorron Sverige", den här affären på bästa sättet: "minus ett plus minus ett blev plötsligt plus ett" när han förklarade att ett företag som har haft förluster köper ett annan företag som har förluster. Det är den här typen av affär som Maud och den borgerliga regeringen är stolta över. När de säger att de är försiktiga med skattebetalarnas pengar, dina och mina pengar, kan de i sista stunden och med opinionen i motvind desperata göra den här typen av affär. Som samma analytiker uttryckte: " om man köper en begagnad saabbil betalar man 20% av priset och resten betalar banken, om man köper det på kredit förstås". Idag betalar Spyker 8% av priset som SAAB kostar, alltså en halv miljard, svenska staten ska betala 4 miljarder och GM får en procent i aktier senare. Med dessa siffror börjar man undra om det här är den bästa affären som de briljanta hjärnorna i regeringen kunde komma på. Är detta det bästa sättet att vara försiktiga med dina pengar och mina pengar. Nej jag tror inte det.
Socialdemokraterna bad den borgerliga regeringen att inte vara passiv, socialdemokraterna viste att det skulle bli mer kostsamt för hela landet att en så stor fabrik skulle läggas ned. Nu hoppas jag att det går bra för SAAB för de anställdas skull och för att detta påverkar många andras jobb.
Men det återstår att se hur i helsike denna regering ska klara av att betala ett lån till, när de inte har så många intäkter. Ska de låna mer pengar för att betala dem redan lånade pengarna, ska detta drabba utbildning i landet eller sjukvård kanske?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar